IT Management Slideshow: CIO Quiz: Test Your Finance Smarts

By Dennis McCafferty  |  Posted 02-14-2012

Question 1:

The fundamental mathematical formula of any balance sheet is ...

Question 1:

Answer 1:

The fundamental mathematical formula of any balance sheet is ...Assets = Liabilities + Equity

Answer 1:

Question 2:

What are the six key measures of a balance sheet statement?

Question 2:

Answer 2:

What are the six key measures of a balance sheet statement?Cash, current assets, total assets, current liabilities, total liabilities, shareholder's equity.

Answer 2:

Question 3:

How are assets listed?

Question 3:

Answer 3:

How are assets listed?From the most liquid in the beginning to the least.

Answer 3:

Question 4:

What are current assets?

Question 4:

Answer 4:

What are current assets?Those that should be converted into cash within 12 months.

Answer 4:

Question 5:

How is "return on assets" measured?

Question 5:

Answer 5:

How is "return on assets" measured?By dividing net income by total assets, thus measuring a company's overall productivity.

Answer 5:

Qustion 6:

How are liabilities listed?

Qustion 6:

Answer 6:

How are liabilities listed?In order of those due first through those due last. Current liabilities are due within 12 months.

Answer 6:

Question 7:

How do you calculate current ratio?

Question 7:

Answer 7:

How do you calculate current ratio?Dividing current assets by current liabilities, thus indicating liquidity.

Answer 7:

Question 8:

How is the debt-to-equity ratio defined?

Question 8:

Answer 8:

How is the debt-to-equity ratio defined?It's the amount of debt used to finance the growth of a company over time in relation to its overall equity.

Answer 8:

Question 9:

What are two common terms for shareholder's equity?

Question 9:

Answer 9:

What are two common terms for shareholder's equity?"Partners' Capital" and "Owner's Equity," especially if the business is privately held.

Answer 9:

Question 10:

Name four ways a CIO can make a positive impact on a balance sheet.

Question 10:

Answer 10:

Name four ways a CIO can make a positive impact on a balance sheet.Reduce/eliminate non-producing assets.Conserve cash.Negotiate better terms on credit/debt. Increase efficiencies with current tech assets to improve profitability.

Answer 10: