<img alt="dcsimg" id="dcsimg" width="1" height="1" src="//www.qsstats.com/dcsuuvfw300000gkyg9tnx0uc_3f7v/njs.gif?dcsuri=/index.php/print/c/a/IT-Management/CIO-Quiz-Test-Your-Finance-Smarts-126471/1&amp;WT.js=No&amp;WT.tv=10.4.1&amp;dcssip=www.cioinsight.com&amp;WT.qs_dlk=XQiw8I9RcS2mtQ1fH4YN4AAAAAE&amp;">

Answer 1:

By Dennis McCafferty  |  Posted 02-14-2012

Question 1:

The fundamental mathematical formula of any balance sheet is ...

Answer 1:

The fundamental mathematical formula of any balance sheet is ...Assets = Liabilities + Equity

Question 2:

What are the six key measures of a balance sheet statement?

Answer 2:

What are the six key measures of a balance sheet statement?Cash, current assets, total assets, current liabilities, total liabilities, shareholder's equity.

Question 3:

How are assets listed?

Answer 3:

How are assets listed?From the most liquid in the beginning to the least.

Question 4:

What are current assets?

Answer 4:

What are current assets?Those that should be converted into cash within 12 months.

Question 5:

How is "return on assets" measured?

Answer 5:

How is "return on assets" measured?By dividing net income by total assets, thus measuring a company's overall productivity.

Qustion 6:

How are liabilities listed?

Answer 6:

How are liabilities listed?In order of those due first through those due last. Current liabilities are due within 12 months.

Question 7:

How do you calculate current ratio?

Answer 7:

How do you calculate current ratio?Dividing current assets by current liabilities, thus indicating liquidity.

Question 8:

How is the debt-to-equity ratio defined?

Answer 8:

How is the debt-to-equity ratio defined?It's the amount of debt used to finance the growth of a company over time in relation to its overall equity.

Question 9:

What are two common terms for shareholder's equity?

Answer 9:

What are two common terms for shareholder's equity?"Partners' Capital" and "Owner's Equity," especially if the business is privately held.

Question 10:

Name four ways a CIO can make a positive impact on a balance sheet.

Answer 10:

Name four ways a CIO can make a positive impact on a balance sheet.Reduce/eliminate non-producing assets.Conserve cash.Negotiate better terms on credit/debt. Increase efficiencies with current tech assets to improve profitability.